úterý 15. března 2016

# recenze

Alois a Vilém Mrštíkovi - Maryša

Ahoj!
Další kniha z povinné četby je tu. Je to takový typ pro ty, kteří jsou již také "trápeni" čtením knih k maturitě. Tentokrát je to Maryša, drama od bratrů Mrštíkových.

Maryša, Alois a Vilém Mrštíkové, 1958

Začnu rovnou s obsahem tohoto dramatu.
Celý příběh pojednává o mladé dívce jménem Maryša, jejím milém Franckovi, nuceném manželství s Vávrou a jejích rodičích, kterým nejde o dobro dcery tolik, jako o dobrou pověst, peníze a společenské hodnoty.
Vše začíná tak, že Maryša je zamilovaná do Francka, který její lásku opětuje. Není ovšem z moc majetné rodiny, takže Maryšini rodiče - Lízal a Lízalka - jejich lásku, nebo jakýkoliv vztah neschvalují. Lízal a Lízalka domluví Maryšin sňatek s ovdovělým mlynářem Vávrou, kterému po ženě zůstaly 3 děti. Vávra souhlasí se sňatkem za úplatu. Francek je naverbován na vojnu a tak Maryšu opouští. Té už nezbývá nic jiného než si Vávru vzít. Maryša není v manželství šťastná. Vávru nemiluje, on ji také ne. Svou první ženu Vávra bil a vztah k Maryše není jiný. Lízalka ovšem neprojevuje ani špetku lítosti, na rozdíl od Lízala, který si uvědomuje, že nejspíš udělali chybu. Francek se vrací z vojny a Maryšu přemlouvá, aby s ním utekla pryč. Maryša na něj nikdy nepřestala myslet, ale kvůli křesťanskému vychování také nemůže jen tak utéct od Vávry. Jak tohle může dopadnout?
 
Kniha je krátká, četla jsem ji tak 2 hodiny. Pro někoho by mohlo být překážkou hanácké nářečí, kterým je kniha napsaná. Pokud si ovšem na toto nářečí zvyknete, nebudete mít s knížkou nejmenší problém. Je to drama, takže se zde neobjevují žádné popisy, krom popisu scény na začátku dějství. Příběh je hezký, nadčasový, jednoduchý a dobře se čte.
Děj i konec jsem opět měla naspoilerovaný od češtinářky, takže pro mě nebyl konec žádným překvapením. Věřím ale, že pro někoho, kdo příběh nezná, bude konec nejspíš i malým překvapením.
 
Tuhle knihu z povinné četby přiřazuji k těm lepším a zábavnějším a můžu ji doporučit. Asi to není něco, po čem by sáhl člověk, který ji číst nemusí. Každopádně pokud máte rádi drama, rozhodně neváhejte a knížku si přečtěte!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram