úterý 15. srpna 2017

# recenze

Gayle Fromanová - Zůstaň se mnou

Ahoj!
Včera jsem hned po knížce Světla která nevidíme sáhla po něčem docela jiném. Chtěla jsem nějaký kratší jednoduchý nenáročný příběh, ale zároveň nic moc veselého. Takže moje oči padly na knihu Zůstaň se mnou od Gayle Fromanové.



Přibližně jsem věděla o co půjde, protože jsem na knížku četla několik recenzí a tak dále a měla jsem velká očekávání. Čekala jsem strhující příběh, který mě nenechá spát. Splnila se moje očekávání?

Příběh pojednává o mladé a talentované violoncellistce Mie. Vždykcy si myslela, že jejím největším a nejtěšžím rozhodnutím bude volba, zda následovat své srdce a být s přítelem Adamem, nebo se věnovat své druhé největší lásce, kterou je hudba.
To se ale velmi rychle změní, když jednoho rána celou její rodinu potká autonehoda. Mia se musí rozhodovat, zda bude žít dál - jestli zůstane, nebo jestli se už vrátit nechce a svůj život opustí. Ocitá se mimo své vlastní tělo, které je napojené na hadičkách a sleduje vše ze svého vlastního světa, kde ji nikdo nevidí a necítí, ovšem ona vidí všechno, slyší všechno a všeho se může účastnit. Vidí a slyší všechny, kdo přicházejí k její posteli a usnadňují nebo ztěžují její velké rozhodnutí.

Knihou se proplétají dvě časové roviny. První - Mia je v nemocnici - a druhá, kdy vzpomíná na svůj život před nehodou a na všechny smutné nebo veselé události. Nahlédneme hlouběji do jejího života, do vztahu s rodiči, na to jak se poznali a jak to fungovalo v jejich vztahu s Adamem, její hudební kariéry a do spojení s její nejlepší kamárdkou Kim.


Teď už k tomu, co si o ní já myslím. Sice nesplnila má očekávání na 100%, ale asi jsem měla moc přehané nároky. Hned jsem se do ní začetla, ale nebylo to tak, že bych se od ní nemohla odtrhnout. Vyvolávala ve mně ale spoustu pocitů - smutek, lítost, pochopení. Její vztah s Adamem se mi zdál hodně hezky vymyšlený, protože to nebyl takový ten přeumělkovaný dokonalý vztah bez hádek a podobně, ale přesto šlo vidět tu obrovskou lásku - tak, jak to má být. Hodně na mě zapůsobilo to, jak se k tomu všemu postavili její prarodiče a co všechno byla Kim a Adam ochotní udělat pro to, aby mohli Miu navštívit na JIPce, kam vůbec nesměli.

Není snadné vám říct něco víc, abych vám neprozradila něco, co nechcete vědět, takže z toho plyne jen jediné - přečtěte si knihu!

Knížce dávám 4 hvězdičky a můžu vám ji jen doporučit!

Viděla jsem zfilmovanou verzi a ta mě teda pořádně dostala! Brečela jsem během filmu několikrát. Základ je stejný, to kolem trošku jiné, ale hlavně to zpracování, to jak to dokázalio natočit.. dokonalost a rozhodně to všichni musíte vidět!

8 komentářů:

  1. Tuhle jsem znovu koukala na film a pobrečela si. Jsou i lepší příběhy, ale líbilo se mi to i tak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem právě dokoukala a taky mi slzy tekly několikrát :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem nečetla, ale viděla jsem film a ukáplo spoustu slz. Příběh je to moc hezký. Chci se tě zeptat- Zaujala tě víc knížka nebo film? :)
    jinak na svůj blog jsem zrovna vydala recenzi na nový film Všechno úplně všechno tak budu ráda, když se mrkneš :) http://essdeesthoughts.blogspot.cz/
    Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě osobně zaujal mnohem víc film :)
      Tvůj blog se mi moc líbí, určitě ho budu sledovat a na ten film kouknu v nejbližší volné chvíli :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a moc se mi líbila :) Jen film jsem pořád ještě neviděla, měla bych to rychle napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mnohokrát :)
      Na film se určitě podívej, myslím, že se bude líbit :)

      Vymazat
  4. knižku som ešte nečítala, ale film som si celkom zamilovala, tak verím, že knižka bude fájn! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram