neděle 14. února 2016

# recenze

Jo Nesbo - Pentagram

Ahoj!
Mám pro vás další knižní recenzi a opět je to na knihu od Jo Nesba. Jeho knihy, příběhy, zápletky a postavy mě neskutečně baví, takže se tu ještě několik jeho knih určitě objeví!
Pentagram je další kniha ze série případů Harryho Holea.

 
Knížku jsem dostala k Vánocům, ale musím říct, že to byl dokonale vybraný dárek!
 
Teď se budu věnovat obsahu knihy.
Ocitáme se v Oslu, uprostřed léta. Žena vaří brambory, ale cosi jí kape do hrnce ze stropu. Jako zkušená kuchařka okamžitě pozná o co se jedná - krev. Nad jejím bytem leží na zemi mrtvá žena. Je doba dovolených a tak je k případu povolán suspendovaný alkoholik Hole. Žena má uříznutý ukazováček, a je u ní nalezen červený broušený "drahokam" ve tvaru pentagramu. Postupně se v Oslu objevují další mrtví lidé, s odseknutými prsty - ukazováček, prostředníček, prsteníček,.. Harry přichází na to, že je v tom šifra a ve dne v noci se snaží přijít na to, co mu tím chce vrah říct. Zároveň bojuje se svou alkoholovou závislostí a ještě ke všemu na případech pracuje se svým nenáviděným kolegou Tomem Waalerem. Po Tomovi jde Harry už dlouho, má velké podezření, ale chybí důkazy. Waaler se začíná bát a tak dostává Hole zásadní nabídku. Díky Harryho honu na Waalera ztratil Hole všechny své blízké. Má toho teda na krku opravdu dost - vraždící šílenec, Waaler, alkohol, soukromý život,... Dokáže Harry rozluštit všechny vzkazy? Přijme Waalerovu nabídku? Podaří se mu dostat soukromý život do normálních kolejí? Harrymu začíná být pěkně horko!
 
Při čtení této knihy mi občas běhal dokonce mráz po zádech. Do knihy jsem se začetla a pak se od ní nemohla vůbec odtrhnout. Bylo to napínavé, zamotané a s každým slovem zajímavější! Tahle knížka je kolotoč událostí a ve čtenářovi to rozhodně zanechá stopy. Navíc co mě neuvěřitelně bavilo, je to, že autor zasadil děj z části i do České republiky, což mě hodně překvapilo. Nesbo tentokrát tlačí Harryho hodně hluboko, zločiny i pátrání jsou mnohem komplikovanější a to mě nenechalo v klidu a musela jsem číst dál a dál. Kniha má neuvěřitelné tempo a spád.
Závěr byl opět mistrovské dílo. Absolutně jsem to nečekala a chvíli mi trvalo než jsem se s tím srovnala. Až do poslední kapitoly mi nebylo jasné kdo za tím vším stojí a po odhalení mě to naprosto dostalo.
 
Na rozdíl od Nemesis, tahle kniha mi leží v hlavě a myslím, že ještě nějakou chvíli bude. Zápletka byla něco jiného, neohraného a proto si knihu někdy klidně přečtu znovu a ráda.
 
Pentagram se u mě staví na první příčku žebříčku Nesbových knih a autor u mě nasadil laťku opravdu hodně vysoko. Jsem zvědavá, zda ještě nějaká jeho kniha bude ještě lepší.
 
Rozhodně tuhle knížku doporučuji milovníkům thrillerů, vražd, šifer, napětí a především milovníkům severských detektivek a hlavně Nesba konkrétně.
 
 
PS: Přeji všem krásného Valentýna a spoustu lásky a krásných knih!

6 komentářů:

  1. Knížku neznám, ale podívám se po ní. Každopádně teď na čtení nebudu mít čas, ale v létě se bude hodit.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se v létě chystám na romány, to se mi bude hodit k tomu odpočívání:D

      Vymazat
  2. Hezká recenze :-) Ačkoli Jo Nesbo mě prozatím nijak neuchvátil, tak tahle kniha vypadá zajímavě, takže mu možná dám ještě šanci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je jedna z nejlepších a nejvíc akční a zajímavá :) Určitě by tě bavila :)

      Vymazat
  3. Zní to výborně! Skoro se stydím přiznat, že jsem od Nesba ještě nic nečetla. Ale rozhodně to plánuju napravit. Knihy budu nejspíš číst postupně, tak, jak po sobě následují v sérii, takže bude chvíli trvat, než se k Pentagramu dostanu...ale už teď se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě taky celkem mrzí, že to nečtu ve správném pořadí. Musím si hodně domýšlet, když je tam popsaná nějaká situace, jestli se to stalo po tom, nebo před tím, co jsem zrovna přečetla :D ale dá se to :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram