středa 13. září 2017

# recenze

Jennifer Niven - Tíha vesmíru

Ahoj!
Po dlouhých úvahách o tom, jakou knihu vzít do ruky po přečtení série Pokrevní pouta, jsem se usnesla, že nejlepší bude klidná oddechová romantika. Tudíž Tíha vesmíru byla jasná volba.


Nebudeme se zdržovat a rovnou do knížky nahlédneme.

Jedná se o lovestory, která vás aspoň trošku dostane.
Každý si myslí, že dobře zná Libby Stroutovou – hlavní hrdinku této knížky - tuhle odvážnou dívku s  opravdu úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „nejtlustší teenagerka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Nikoho tehdy nezajímalo, jak se stalo to, že Libby ztlousta tolik, že ji museli z jejího domu vysekat. Libby se ale od té doby změnila – a nejen co se váhy týče. Bohužel je problém, že titul, který jí noviny udělily, ji pronásleduje dál a dál. Libby po dlouhé době začne chodit na střední školu a vždy tu budou lidé, kteří si z ní budou utahovat. Jako Jack Masseline a jeho kamarádi.
Stejně tak si každý myslí, že dobře zná právě toho Jacka Masselina. Mezi spolužáky je oblíbený, randí s nejkrásnější holkou ze školy a na první pohled to může vypadat, že má všechno, co si může přát. Až na to, že trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá. Úplně přede všemi včetně jeho rodiny. 
Když tedy na sebe Stroutová a Masselin rázem narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama – minimálně Van Burenova střední. Jejich osudy byly propletené už dřív a historie se opakuje. 
Jak tohle může dopadnout? 

Děj se odehrává chronologicky, kdy je prokládán vzpomínkami na minulost jak Libby, tak Jacka. 
Všechno začíná dopisem, který bude rozvinut a zasazen do kontextu později v knížce.

Celá kniha se čte opravdu velmi rychle, kvůli střídání různých typů, velikostí a sklonů písem. Zároveň rozdělení kapitol a jejich délka a poskládání je v tomto ohledu taky velmi příjemné. K těm kapitolám nutno podotknout, že vypravěči se každou kapitolu střídají a tím pádem je oba snadněji poznáme a vžijeme se do jejich situací a různých pohledů na jednu a tu samou věc. Vždy se jako vypravěči střídají pouze Jack a Libby.

Knížku je určitě dobré si přečíst, protože v mnoha ohledech ukazuje správné hodnoty a důlěžitost toho, jak se lidé chovají a co naše chování může ostatním způsobit. Hodnota správného přátelství a partnera je zde velmi dobře nastíněná a i já si z několika situací vzala ponaučení.

Knížka vás stále drží v napětí a jakmile se začtete, nechce se vám přestat. Střídají se pocity stěští, smutku, lítosti a po dočtení knihy budete ještě chvíli přemýšlet a vstřebávat všechno, co jste přečetli. Ne každý máme v životě štěstí a je dobré nahlédnout k někomu, kdo ho zas tak moc nemá, i když na první pohled může vypadat všechno jednoduše.

Nemám knížce co vytknout a rozhodně ji doporučuji. Jedná se tedy o knížku spíše pro mladší čtenáře, ale záleží na vkusu jednotlivce.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram