pondělí 13. listopadu 2017

# recenze

Stanislav Skřička - OpRAWme se

Ahoj!
Od e-shopu megaknihy.cz jsem dostala skvělou nabídku na spolupráci. Týká se jednoho konkrétního titulu a já jsem neskutečně vděčná, že se mi tato možnost naskytla. Jedná se o knížku OpRAWme se od Stanislava Skřičky. Zdravý životní styl je mi poslední dobou čím dál bližší, tak není od věci si o tom načíst i něco zábavnějšího než jsou typické odborné knížky a příručky. :)
Jak se mi knížka líbila?


Nebudu to vůbec protahovat a jako první se podíváme na to, co se v knížce dočteme. :)

Jako první je důležité zmínit, že kniha je napsána podle scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a univerzit v Americe.
Co je také důležité, je to, že vše co je v ní napsáno, je srozumitelně vysvětleno. Tudíž bez problému pochopíte, jak funguje výživa a co v těle probíhá za procesy. Všechny složité chemické a biochemické vzorce a názvy jsou "přežvýkány" do běžného lidského jazyka. Drtivá většina sporných věcí týkajících se stravy se řeší - a možná vás to překvapí - výletem do minulosti, přesněji tedy do pravěku. Zde se nachází spousta správných odpovědí.

Kniha vám také odhalí velké množství často omýlaných mýtů ,,zdravé stravy", jako například:

Proč jsou nezdravé himalájské soli, klíčky, vláknina či mladá vojtěška alfa-alfa. Proč se zběsilým běháním většinou nehubne, proč moc nefungují ořechové tyčinky pro sportovce a mnoho dalších "zdravých" zásad.
Naučíte se i jak můžete získat maximální obsah živin z ořechů, jak si udělat léčivou vodu ze studánky i doma a také proč běžně nemáme chuť na maso z dravců, vařený meloun nebo jiné divné věci, co vás právě napadají.

Kromě banálních rad, které už ale nejsou dnešní "zblblé" (všemi těmi radami, jak zdravě žít, i když jsou to nesmysly) populaci zas tak známé - jak zhubnout a to dokonce i s plným žaludkem, jak nemít zubní kazy a jak si prodloužit život - se dozvíme nejen, jak se dá snadno vyléčit astma, alergie či atopický ekzém, ale také nemoci mnohem závažnější a velmi časté: epilepsie, autismus, neplodnost a dokonce i rakovina.

Kniha není určena jen nemocným lidem, ale jsou zde i kapitoly pro upevnění zdraví, vitality a výkonů – od miminek přes vrcholové sportovce až po seniory. Skvěle si v ní počte i obyčejný člověk, co se jen zajímá o své zdraví.

Pro snadné pochopení správné výživy je v knížce několik jídelníčků pro všechny cílové skupiny. Pak už nebudete mít problém s tím, si nějaký sestavit i sami podle sebe a vašich chutí a preferencí.
Dokonce si trofnu říci, že kniha se dá považovat za jakýsi návod na to, jak si udržet zdravé tělo i ducha, prodloužit si život a to vše na základě přírody.

Knížka se nedá popsat jako čistě dějová, i když nějaký ten zábavný příběh se tam najde. Na začátku knihy je popsáno, jak došlo k tomu, že kniha vyšla a kde se nápady a inspirace vzaly. Autor čerpá ze svého vlastního života a je to o to zábavnější, když si uvědomíte, že to není žádná pohádka, ale skutečnost toho, jak se knížka mohla dostat až do vašich rukou.

Vzhledem k mému studijnímu oboru na vysoké škole, jsem už spoustu věcí o mechanismech a funkcích v lidském těle věděla, ale i kdybych netušila, která bije, snadno bych to z knížky pochopila. Nemusíte mít vůbec strach, že nepochopíte, o co se jedná.

Kapitoly jsou relativně krátké, doplněné různými tabulkami, obrázky, ukázkami, fotografiemi a spoustou dalšího grafického materiálu, který je, troufám si říct, velmi kvalitní.

Co mě nejvíce potěšilo byla ukázka jídelníčků, protože teď už si sama dokážu postavit jídlo na celý  den tak, aby mi nic nechybělo, ale ani nepřebývaly zbytečné látky.

Pokud vás zajímá, zda vám to může pomoci s postavou, tak ANO. Řídila jsem se teď 3 týdny radami z knížky, samozřejmě ne všemi, ale i tak se mi podařilo zhubnout pár kilo. Zároveň se cítím mnohem lépe, méně unavená a mám spoustu energie.

Asi to nebude šálek čaje úplně každého, ale rozhodně vám to může pomoci změnit se k lepšímu.

Rozhodně doporučuji a dávám 5 hvězdiček! :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram