sobota 20. února 2016

# recenze

Francis Scott Fitzgerald - Velký Gatsby

Ahoj!
Po týdnu jsem tu s další knižní recenzí. Tentokrát jsem četla knihu od Fitzgeralda s názvem velký Gatsby.

 
O knize jsem dlouho neměla ani tušení a přivedl mě k ní až stejnojmenný film s Leonardem di Capriem v hlavní roli. Film mě uhranul a tak jsem pátrala po knižní předloze a ejhle - našla jsem.

Knihu mám z e-shopu levných knih. Vydalo ji nakladatelství český spisovatel.
 
První co ke knize, nebo tedy konkrétně k mému vydání, musím říct je to, že v sobě má neuvěřitelné množství překlepů. Není to nic šíleného, například vytracené písmenko, nebo špatná koncovka přídavného jména, ale i tak mě to celkem štvalo a pokaždé, když jsem na chybku narazila, měla jsem chuť knihu zavřít. Naštěstí jsem to ale neudělala a proto vám teď můžu napsat o čem byla.
 
Tak tedy k obsahu.
Kniha nás přenese do dvacátých let devatenáctého století a příběhem nás bude provázet Nick Carraway. Ten se ocitá ve Spojených státech kde se chce věnovat obchodu s akciemi. Najde si malý domek a stává se sousedem bohatého Jaye Gatsbyho. Je to pořadatel obřích večírků, které se konají v jeho obrovském domě a zároveň muž, který se čirou náhodou zná s Nickovou sestřenicí Daisy. Proto Gatsby Nicka požádá, aby zprostředkoval jejich setkání. Gatsby je do Daisy bezhlavě zamilovaný, ale ta je provdaná za Toma Buchanana. Jejich manželství ovšem není idylka, vlastně to ani není šťastné manželství. Tom má milenku Myrtle, která má manžela, pracujícího v autodílně. Po výletu do New Yorku Toma, Daisy, Gatsbyho, Nicka a ještě jedné známé se ovšem stává něco strašného. Myrtle je zabita - sražena Gatsbyho autem, které ale řídí Daisy. Manžel Myrtle - Wilson - považuje za viníka Gatsbyho a chce se mstít. Jak asi dopadne Gatsby, jeho láska k Daisy a její manželství s Tomem?
 
Abych pravdu řekla, mě osobně se kniha nečetla úplně jednoduše. Četla jsem ji celý týden i přestože má jen necelých 200 stran. Občas byl problém vyznat se v ději, protože v knize se vyskytují časté popisy relativně nepodstatných záležitostí a zároveň je zde málo dialogů. Je zde prokládán popis životů lidí, kteří si na něco hrají, dějem. Knize chybí akce a všechno je táhlé a zdlouhavé. Jediná postava, která se mi vryla do paměti je vypravěč Nick. Na nic si nehraje a je to typ člověka, který mně se líbí.
V závěru knihy jsem se i docela zamotala. Kdyby tam nebylo jasně napsáno jak skončil Gatsby, asi bych to ani nevěděla. Téma je vážně hezké a neobvyklé, bohužel zpracování trošku pokulhává.
 
Za mě byl rozhodně lepší film, více jsem si ho užila, bylo tam více děje a nebylo to všechno tak zdlouhavé. Díky filmu jsem příběh chápala, ale pokud bych film neviděla jako první myslím si, že kniha by mi nebyla úplně jasná.
 
Knížka na mě nepřenesla žádné emoce, nenavodila atmosféru, ani takový ten pocit, kdy knihu dočtete a musíte nad ní přemýšlet ještě týden.
 
Nemůžu říct, zda ji doporučuji nebo ne, protože tahle knížka bude mít jak čtenáře, kteří ji budou hltat, tak ty, kteří ji asi ani nedočtou. Proto doporučuji si udělat obrázek každý sám. :)
 

7 komentářů:

  1. Tak já mám tuhle knihu moc ráda, ostatně mám ráda všechny knihy od Fitzgeralda :-) A naopak z filmu jsem měla takové rozporuplné pocity, kdyby tam nehrál skvělý Leonardo di Caprio, tak se mi možná ani nelíbil, takže rozhodně preferuju knihu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já to mám zase přesně naopak :D Tady je vidět, že každému vyhovuje něco úplně jiného. :)

      Vymazat
  2. Tohle je jeden z mých obrovských knižních restů a rozhodně se plánuju na Gatsbyho někdy vrhnout. Doma mám přesně toto vydání :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ještě v plánu několik knih od Fitzgeralda, ale doufám že mě budou bavit více než Gatsby :D

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Gatsbyho jsem se pokoušela číst (nejen kvůli tomu, že je v povinný četbě a řekla jsem si, že NĚCO prostě musím přečíst, ale taky kvůli tomu, že všichni říkali, jak je to super a tak), JENŽE ouha. Upřímně si už ani nepamatuju po jakou stránku jsem došla, ale myslím, že ani po desátou a už jsem to zaklapla :D Mně to prostě brutálně nebavilo :D

    ZAAKO || New Badlands

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to pro mě nebylo úplně jednoduché čtení, ale řekla jsem si, že prostě musím! :D Je to klasika, tak jsem se fakt snažila. :D

      Vymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram