úterý 22. března 2016

# recenze

John Lutz - Spolubydlící

Ahoj!
Tak jsem se konečně vrhla na knihu od Johna Lutze, na kterého jsem byla fakt zvědavá. Všude je opěvován jako mistr svého řemesla, a tak jsem si na něj chtěla udělat svůj vlastní názor.


Pokud chcete vědět co vás v knize čeká, tak tady je její obsah.
Příběh nás vtáhne na Manhattan do New Yorku. Bydlí zde v dobré čtvrti a drahém bytě Allie a její přítel Sam. Žijí spolu krátce, ale jejich život je plný vášně a oni si to patřičně užívají. Jednou v noci zazvoní Samův telefon, jelikož spí, vezme rušivý telefon Allie. Na druhé straně je žena Lisa a z rozhovoru vyplyne, že je Samova "bokovka". Ten není schopen podat Allie rozumné vysvětlení, a tak ho okamžitě z bytu vyhodí. Náklady ale sama ze své programátorské práce nepokryje, a je nezbytné, aby si našla spolubydlící. Podá mnoho inzerátů, projde si množstvím pohovorů. Konečně si vybere. Hedru. Je to tichá dívka, o které si Allie myslí, že je neškodná, tichá a není to typ na divoké párty. Ze začátku jde všechno dobře. Po pár týdnech ale nastanou komplikace. Hedra tak moc obdivuje Allie, až jí to začne překážet. Půjčuje si její oblečení, neustále ji vychvaluje a obdivuje. Allie se začne znovu stýkat se Samem a prozradí mu tajemství o své spolubydlící. O několik dní později, když jde Sam za Allie se pozná s Hedrou. Pokaždé, když je Allii něco divné na Hedře, je to Sam, za kým jde. Jendou se ovšem Allie omylem dostane do Hedřina šatníku a zjistí, že si Hedra nejen půjčuje její oblečení, ale má dokonalé kopie ve své skříni. To ale není všechno... Allie zjišťuje, že Hedra nechce jen vypadat jako ona, ovšem chce být "jako" ona...
 
Kniha je sice méně napínavá než jsem čekala, tedy aspoň ze začátku. Kniha je tenoučká, takže bych ocenila, kdyby všechno začalo odsýpat trochu dříve a konec nebyl tak uspěchaný. Všechno důležité a napínavé se děje až v druhé polovině knihy, zatímco první půlka spíše uvádí do situace. Ovšem na mě trochu moc zdlouhavě. Začátek nebyl nic, co by se nedalo přečíst, ale bylo to takové moc klidné. Od Lutze jsem očekávala spád a rychlost akce. Četla jsem recenze i na DK a i tam byly komentáře, které knihu přímo nechválily.
Druhá polovina knihy, jak už jsem řekla, spád měla a měla také akci, napětí a vyvolávala ve mě nutnost číst a číst a číst. Neměla jsem tušení jaký by mohl být konec a docela mě i překvapil. Knížka se čte rychle a má opravdu skvělý námět.
 
Ode mě kniha dostane 4 hvězdičky, kvůli té první části, kde nebylo moc akce.
 
 


10 komentářů:

  1. mám zimomriavky už len z tvojho článku ale už dlho som hľadala nejakú dobrú knihu v tomto žánre no stále som si nevedela vybrať ... mysím že ma tvoja recenzia presvedčila :)
    In ak pekný blog a články :)

    http://booklovers-world.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pokud se do knížky pustíš, přeji příjemné čtení :)

      Vymazat
  2. a môžem sa spýtať kto ti robil dizajn (alebo si ho robila sama)? Lebo je nádherný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :))
      Šablonu jsem si stáhla a pak jen upravila v html a rozvržení co bylo potřeba :) Jsem moc ráda, že se blog líbí. :)

      Vymazat
  3. Lutze mám ráda, ale tuto knihu jsem ještě nečetla.
    Moc děkuji za tip a pěknou recenzi :)

    Ohněm Políbená

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se teda vůbec nezdá ten námět :( Jinak moc pěkný článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Mě zaujal hlavně námět, tady je vidět jak jsou knihy subjektivní :D

      Vymazat
  5. Pěkný článek a super blog! Knížku neznám, ale začíná se mi líbit. Už na první pohled je boží. Tak snad ji přečtu a nezklame.. :)
    Catherine Ribbon

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram