neděle 10. září 2017

# noveknihy

UNBOXING #6

Ahoj!
Nedávno jsem si vyhlédla dvě knížky na mnohá doporučení a pozitivní ohlasy. Konečně jsem se taky dostala k tomu, abych si je objednala. Takže se na to můžeme jít podívat.


Na obě jsem se těšila neskutečným způsobem a jedna z nich je už i rozečtená.

1. Ten kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky

Slyšela jsem o ní asi před dvěma lety ve videu Teri Blitzen. Byla z ní opravdu unešená a mě neskutečně zaujala. O téhle knížce přemýšlím už dlouhou dobu s tím, že bych si ji chtěla přečíst, ale pořád jsem se nějak neměla k tomu, abych si ji koupila. Konečně jsem se k tomu dostala a nemůžu se dočkat, až se do ní pustím.



Co od knížky čekat? 
Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

2. Milk and honey

Tohle už je ta rozečtená kráska, na kterou mě nalákala většina knižní populace. Všichni ji čtou, chválí a vyzdvihují až do nebe. Dalším důvodem, proč jsem knížku chtěla, je její dokonalý obal a hlavně angličtina. Už dlouho chci začít číst v anglickém jazyce a tohle byla dokonalá příležitost. Jazyk v této knížce není nijak obtížný, takže až na občasné vyhledávání překladu slova ve slovníku se knížka čte krásně.

Přebal téhle knížky je z opravdu zvláštního a neobvyklého materiálu. Až je mi líto na ni sahat 😆Bohužel na něm ale zůstavá každý otisk.


Co čekat?
Sbírka básní a krátké prózy o přežití. O lásce a ztrátě, násilí a zneužívání, o ženskosti. Kniha je rozdělena do čtyř kapitol a každá má jiné poselství. Jedna se snaží léčit zármutek, jiná zase bojuje s všudypřítomnou bolestí. Čtenáři nabízí cestu od nejhorších životních momentů ke smíření a hledání radosti. Ta je totiž všudypřítomná, jedinou podmínkou je chtít ji vidět.

Pro ty z vás, komu angličtina nic moc neříká, knížka vyjde letos v češtině u nakladatelství Omega.



1 komentář:

  1. Krásné přírůstky! :)
    Ten, kdo stojí v koutě na mě už nějaký ten pátek čeká ve čtečce a Milk and Honey mi dnes právě v češtině od Omegy přišla a už po pár stranách jsem se zamilovala ♥
    Užij si čtení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram