úterý 2. ledna 2018

# recenze

Stephen Chbosky - Ten, kdo stojí v koutě

Ahoj! :)
Po delší době jsem tu s další recenzí. Tentokrát je to o knížce, o které vím už dlouho a stejně tak dlouho si ji chci přečíst. Slyšela jsem o ní poprvé asi před třemi lety od youtuberky Teri Blitzen. Vychválila ji až do nebe a já se rozhodla, že jednou si ji prostě přečtu. A konečně jsem se k tomu dostala!


Knížka je docela složitá. Ne na čtení, ale spíš na pochopení. Není to nic povrchního, má hlubší smysl. Na ten když přijdete během čtení, knížka vám toho spoustu dá. Pokud nepochopíte, budete číst "prostý" příběh ze střední. Trošku vám ho přiblížím, ale není to tak úplně jednoduché.

Jedná se o příběh dospívání na střední škole. Charlie - hlavní hrdina - vypráví tento příběh formou dopisů, na které nedostává odpověď. Prostě jen potřebuje někomu všechno říct. V dopisech je otevřenější a důvěrnější než v běžném životě.
Na střední prožívá většinu svých poprvé - první lásky, rodinná dramata a problémy, nová přátelství, neznámé území na sexuálním poli, první drogy a taky Rocky Horror Picture Show. Klíčem ke štěstí zde může být ta správná písnička, kdy se můžete s přáteli řítit tunelem na korbě auta. 
V Charliem je ztělesněn vypravěč, který vás strhne svým vyprávěním a vezme vás s sebou do divokých a intenzivně prožívaných dní na začátku dospělosti, kdy se život dá připodobnit jízdě na horské dráze.

Spolu s Charliem se setkáme v jeho životě s jeho rodinou - bratrem, který je opravdu dobrý ve fotbale na univerzitě, a sestrou, která je teď v posledním ročníku na stejné střední škole. Jeho nejbližšími přáteli se stanou Patrick a Sam - zvláště Sam se stane pro Charlieho velmi důležitou osobou.

Důležitou částí knihy je také Charlieho minulost. Nejoblíbenějším člověkem na světě a zároveň osobou, které mohl všechno říct byla jeho teta Helen. Ta bohužel zemřela při tragické nehodě, když byl Charlie menší - od této nehody ho provází psychické problémy, se kterými se léčil po tom, co se k této tragické události přidala jedna další. Zabil se Charlieho nejlepší přítel.

Takto začíná knížka Ten, kdo stojí v koutě a já vám z celého srdce doporučuji, abyste sami zjistili, jak to s Charliem a jeho složitým životem dopadne a hlavně abyste si z knihy vzali aspoň něco.


Jakmile jsem začala dopoledne číst, neodtrhla jsem zrak od řádků, dokud jsem knížku nepřečetla. Prostě jsem nemohla přestat. Čte se velmi dobře, i když je potřeba se u ní soustředit a přemýšlet. Každou chvíli jsem se přištihla při tom, že zapomínám na to, jak sedím doma na gauči, a místo toho si připadám, jako bych stála mezi všemi těmi lidmi na střední škole.

Knížka ve mě vyvolávala spousty a spousty pocitů. Lítost, smutek, radost, smích, pobavení a spoustu dalších, pro která asi ani nemáme slova. Zároveň mě zaplavil i pocit pochopení, empatie a už se na některé věci budu dívat trochu jinak, než doteď. Na rodinu, na různé životní situace a hlavně na přítomný okamžik.

Příběh mi přirostl k srdci tak moc, že hned po knížce jsem se podívala na film (v aj s anglickými titulky abych byla co nejblíž originálu).
Rovnou můžu říct, že knížka je lepší. V knížce nebylo několik scén, některé byly drobně i více změněné. Ale co hlavně, film na mě nedokázal ty emoce přenést tolik jako kniha. A to je u tohohle příběhu moc a moc důležité.

Já nemůžu jinak, než knížku odohnotit pěti hvězdami.
Všichni si ji přečtěte, rozhodně toho nebudete litovat. A já bych tuhle knížku velmi ráda viděla na seznamech povinné četby ve školách.




4 komentáře:

  1. Já se musím přiznat, že jsem z knihy byla docela zklamaná. Chápu, že dílo se snaží předat hlubší poselství, ale nepřijde mi, že je právě dobře provedená pro cílovou skupinu. NA druhou stranu se čte opravdu dobře. Ne, že by mě nebavila, ale po všech těch vychvalovacích recenzích jsem čekala opravdu něco velkolepého a pro mě to v ní bohužel nebylo :-( Musím se přiznat, že jde o jednu z mála knih, kde mi přišlo lepší filmové zpracování (přes jeho odchylky od předlohy) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde vidět, že sto lidí, sto chutí. :) Já si v té knížce našla něco, co mě prostě dostalo. I když máš pravdu v tom ohledně té cílové skupiny, tu bych asi zvolila trochu jinak.
      Každopádně jsem moc ráda, že aspoň film se ti líbil, námět je to skvělý :)

      Vymazat
  2. Podobne ako ty, ani ja som nedokázala od knihy odtrhnúť zrak až kým som ju neprečítala a naozaj som mala pocit, akoby som to všetko prežívala s Charliem a akoby som bola súčasťou celého toho príbehu. Knihu som dočítala dnes a som neskutočne spokojná. Určite by som ju doporučila aj ostatným (a pre tých čo neradi čítajú našťastie existuje aj film, avšak kniha je, samozrejme, omnoho obsiahlejšia a lepšie)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbila! :) Stejně jako ty, bych se ji nebála doporučit, stejně jako ten film, i když na knížku podle mého prostě nemá.

      Vymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram